V novo zgodbo, imenovano 1. Zeleni kamp, je prispeval tudi CUP v mestu. V kampu ob reki Rižani je otroke, stare od 9 do 15 let, obiskala vodja CUP v mestu, Metka Magdalena Šori. Na uporabo jim je dala znanja iz zakladnice ponovne uporabe. Meje, kdo koga uči in kdo prenaša znanje, so se med mentorico in udeleženci kampa zabrisale. Otroci, zbrani v kampu, ki ga organizirajo taborniki Kost Koper in Zelenci, so pokazali zelo visoko stopnjo okoljske ozaveščenosti in skrbi za planet.

Spoznavanje s ponovno uporabo so začeli s predelavo in potiski na majice. Za prenovo majic, ki bi sicer končale kot odpadek, so uporabili barve, šablone, štampiljke, liste rastlin in čopič. S škarjami so jih še nekoliko predelali: skrajšali, obrezali ali narezali resice.

S tekstilno industrijo je hudič

Nastala je čudovita kolekcija majic, ki je bila oplemenitena z ozaveščenostjo udeležencev tabora. Otrokom ni bilo tuje, da je s tekstilno industrijo hudič.

Da bi potrdili svoje vedenje, da poceni majice izdeluje podplačana delovna sila, ponekod tudi otroci, v deželah daleč stran, so pregledali vse etikete. Bangladeš je bil najbližja država porekla majic.

Za boljšo predstavo  so popotovanje majice in rast njene cene od surovine do potrošnika narisali na eno od majic.

Kakašna je usoda njihovih oblačil? Nosijo oblačila, ki jih je nekdo nosil pred njimi, in svoja oblačila predajo v uporabo vrstnikom.

Jasno, večkratna uporaba oblačil je ena od dobrih praks ponovne uporabe: za okolje, za surovine in za denarne prihranke.

Telefon dobrih idej in režiserski stol

Na poziv CUP-a v mestu so s seboj prinesli odslužene predmete, da bi jih na taboru popravili, obnovili, jim na tak ali drugačen način podaljšali življenje. Izstopata dva podviga.

Veliko pozornosti so namenili popravilu otroškega telefona, izdelanega v nekdanji Jugoslaviji. Igračka iz drugih časov jim je bila zelo všeč. Bila je kvalitetno izdelana. Več poskusov popravila, tudi poskus elektrifikacije, so bili neuspešni. Ni in ni šlo.

Končno, so  udeleženci kampa, ki je zasnovan na okoljskih, naravovarstvenih, družbenih, kulturnih in ustvarjalnih temah, igračo prelevili v “telefon dobrih idej”. Postal je njihov navdih.

Samo nekaj kosov zavrženega blaga za senčila iz CUP-a v mestu, dobra mera spretnosti, in otroci so življenje povrnili majhnemu režiserskemu stolu.

Ob tem se je vsaj eno dekle naučilo šivati.

In ker ima kamp svojo režiserko, je bil obnovljeni stol kot naročen zanjo.

Nobenih smeti, same ropotulje in bobni

Ali je potrebno kaj reči o embralaži? O tej, uporabljeni v kampu ob Rižani za izdelavo ritmičnih inštrumentov, samo dobro. Ta dan embralaža po enkratni uporabi ni končala med smetmi.

Po večerji, ki so jo otroci skuhali sami, tako kot so sami spekli palačinke in skuhali marmelado za namaz, je zagorel taborniški ogenj.

Ob ognju so udeleženci 1. Zelenega kampa ob Rižani igrali na novo izdelane inštrumente in peli.

Kdo koga uči

“Hvala Zelenci, da smo lahko del čudovite zgodbe, ki jo tkete. Tudi mi smo se z vami veliko naučili in zapisali skupni čas v srce,” so besede vodje CUP-a v mestu ob  slovesu od otrok.

 

Preveri vse izdelke