Od maja lani, ko je CUP v mestu odprl vrata na izolski Muzčevi ulici 7, še ni bilo dneva, ko obiskovalci ne bi brezplačno oddali rabljenih predmetov. Vsak delovni dan so tudi našli nekaj zase in odnesli s seboj. Večino, kar 80 odstotkov prinešenih predmetov, je bilo ponovno uporabljenih. Najpogosteje uporabniki v CUP v mestu prinesejo in iz njega odnesejo oblačila.

Ne bi si mogli želeti boljših ambasadorjev od CUP-ovih uporabnikov, ki vsakodnevno utrjevjo zavest, da je ponovna uporaba okolju še bolj prijazna od recikliranja.

Od desetih predmetov, ki so jih uporabniki prinesli, sta samo dva postala odpadek.

Ključno vlogo pri tako dobrih rezultatih sta imela informiranost in ozaveščenost uporabnikov CUP-a v mestu. 

Vsak gospodinjski aparat, ženska torbica, posteljnina, avtoradio, jakna, knjiga, igrača, namizni prt, skodelica, zvočnik, srajca ali katerikoli drug predmet, ki so ga odnesli iz CUP-a v mestu, je prispevek k zmanjševanju odpadkov in uveljavljanju novih načinov potrošnje.

Ponovna uporaba je na vrhu evropske hierarhije ravnanja z odpadki, takoj za preprečevanjem odpadkov.

CUP butik

V času od prvega dne delovanja CUP-a v mestu pa do konca julija smo sprejeli 21782 predmetov, med njimi je bila polovica oblačil.

V dobrem letu se je v CUP-u v mestu vzpostavil butik rabljenih oblačil, kjer se najde kos za najbolj zahtevne odjemalke in odjemalce kot tudi za vse, ki so bolj praktične narave.

Na naše obešalnike so pot najdla oblačila starejšega datuma, a izdelana kvalitetno, in tudi kosi priznanih blagovnih znamk in višjih cenovnih razredov. Hvaležni smo vsakomur, ki je prinesel ohranjena in čista oblačila.

Za nekatere je CUP butik postal osrednji prostor modnih užitkov.

Srce ogreje privzeta navada, da s tem, ko oblačila menjujemo in znova uporabimo, prispevamo k zmanjševanju količin enega najbolj perečih odpadkov. Človeka navda zadovoljstvo, ko se zave, da priča družbeni spremembi.

Z življenjskim stilom, ki ga v CUP-u v mestu spodbujamo, je prispevek k ohranjanju okolja velik.

Z vsakim ponovno uporabljenim kosom oblačila uporabniki prispevajo k prihranku surovin, manjši potrebi po proizvodnji vlaken za tekstilije, s tem pa k manjšemu onesnaževanju okolja, manjši porabi vode, pesticidov, mineralnih gnojil in kemikalij.

Posledično odložimo manj oblačil in tekstila na odlagališča. Manj tekstila in oblačil med odpadki pomeni tudi manj izpustov toplogrednih plinov.

Čas, ko starih rešitev ne moremo ponovno uporabiti

Ponovna uporaba kot način življenja vnaša v našo družbo tudi nova delovna mesta. CUP v mestu je primer dobre prakse na tem področju. In želja je, da to ostane skupaj z vašo podporo tudi v prihodnje.

Vabljeni na obisk, da skupaj doživimo kaj lepega.

Projekt je del operacije LAS Istre Uporabni odpadki – prenos dobre prakse zmanjševanja odpadkov na inovativen in okolju prijazen način, ki ga sofinancirata Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Evropski sklad za regionalni razvoj.

 

Preveri vse izdelke