CUP v mestu je stičišče iznajdljivih in ustvarjalnih ljudi. Med njimi so tudi taki, kot je Loredana, ki rabljeno pohištvo z nekaj dela spremenijo v čisto svoj unikatno prenovljen izdelek.

Iznajdljivi postanemo, ko smo izzvani

Dobre zgodbe se porodijo iz resničnih življenjskih okoliščin. Dokler Loredana ni bila pred izzivom, da bo obnovljeno stanovanje ostalo prazno in hladno, ni vedela, kakšen potencial nosi v sebi. Loredana z vsakim obnovljenim kosom pohištva postajala bogatejša. Plemenitila je bogastvo, ki ga denar ne more kupiti.

Loredana je zgled za prenovo pohištva

Iz njenega ustvarjalnega vrelca je vzniknila vizija, da bo stanovanje opremila s tem, kar bo dostopno v CUP-u v mestu.

Pri prijateljici je začela pridobivati znanje za obnovo pohištva. Na poti iz službe se je redno ustavljala v CUP-u in oprezala za rabljenim pohištvom, skodelicami, krožniki, vsem, kar se je skladalo z njeno idejo opremljanja stanovanja.

Ko je domov začela vozit stole, omare in druge kose pohištva, ki niso bili več privlačni, se je začela zgodba, ki jo danes predstavljamo.

Veliki kosi za stanovanje,  pručke za dušo

Med štirimi stenami obnovljenega stanovanja je Loredana združila: kreativnost, željo po lepem, varčnost, ustvarjalnost, racionalnost, ter pozitiven odnos do naše dediščine in narave.

Ukrepi za omejitev novega koronavirusa so njeno ustvarjalnost pognali v nebo. Ena izmed njenih najljubših dekorativnih tehnik je tehnika decoupage oziroma servietna tehnika. Za okraševanje in ustarjanje pohištva po svoji meri uporablja tudi šablone in tehnike, s katerimi pohištvu vdihne starinski videz.

Za dušo pa najraje obnavlja majhne kose. “Ko se hočem pocrkljati, moram narediti nekaj majhnega. Da je hitro končano in rezultat viden. Da sem takoj vesela,” je povedala Loredana.

Najraje med majhnimi predmeti in kosi obnavlja pručke.

Tu lahko vsak izmed nas preizkusi svoje ustvarjalne sposobnosti. Kar potrebujemo, so brusni papir, kit za les in barva. Lahko se igramo z barvnimi kombinacijami, lepljenjem sarviet, šablonami ali prostoročno risbo.

Skupnost, solidarnost, prijateljstvo

Ko se je tehnik učila, je nasvete iskala tudi v skupinah na družabnih omrežjih. “Zdaj nasvete dajem tudi jaz,” je povedala.

Povezovanje v skupinah zagovornikov ponovne uporabe in prenove pohištva pa jo je še bolj obogatilo: “V skupini sem spoznala ljudi, ki niso zavistni. Delimo si: oni dajo meni, jaz njim, samo zato, da se spet uporabi.” Kdaj jo tovariškost, ki se razvije med njimi, spravi do solz ganjenosti.

Nenznaci postanejo prijatelji in več

Kot se plemeniti njeno znanje prenove pohištva, se širi njen prostor iskanja rabljenega pohištva in vse duge opreme za stanovanje. Skupaj s predmeti Loredana postane tudi varuhinja zgodb predhodnih lastnikov. Zgodi se, da se med novimi in starimi uporabniki stke vez, polna solidarnosti, podpore, naklonjenosti.

In to je tisto pravo bogastvo, smo si kimale, ko nas je Loredana vodila iz sobe v sobo unikatno opremljenega stanovanja.

V čem je skrivnost tega uspeha? “Mož me podpira,” je v hipu odgovorila. Podpira njene ideje, njeno ustarjalnost in ji priskoči na pomoč s tehničnim in drugim delom.

Preveri vse izdelke